Näytös

Turnajaisten eri vaiheet.

Paraati

Kaikki näytökseen osallistuvat ovat mukana paraatissa, jossa naiset saattavat ritarit ja näiden veroiset soinit Rakkauden linnoitukselle. Rouvat ja neidot johtavat esitaistelijansa noin metrin mittaisella ketjulla leiristä turnajaiskentälle. Rouvat ja neidot miehittävät Rakkauden linnoituksen muurit ja portin. Ritarit ja näiden veroiset soinit esitellään yleisölle ja kukin saa lisäksi allegorisen yksinkertaisen nimen, kuten “Hyveen ritari”, tai “Hyvän käytöksen soini”. Ritarit ja näiden veroiset soinit esittävät haasteensa kaksinkamppailuihin koskemalla joko mustaa kilpeä ratsain käytävää ottelua varten, tahi violettia kilpeä jalan käytäviä ottelua varten. Haastaja saa nimetä haastettavan ja tämän on ilmaistava ottavansa haasteen vastaan. Mikäli haastaja ei nimeä ketään tiettyä haastettavaa, on jonkun, jota ei vielä ole haastettu, otettava haaste vastaan. On suuri kunnia ottaa haaste vastaan ja hirvittävä häpeä arkailla.

Kamppailun säännöt

Kamppailuun osallistuville, kuten myös rouville ja neidoille sekä tietysti markkinarahvaalle tehdään selväksi, mitä turnajaisottelussa on luvallista tehdä, millaisia aseita saa käyttää ja mikä johtaa voittoon, jotta neidot voivat toimia tuomareina tulevissa kaksinkamppailuissa. Samalla käydään läpi myös se, mitä taistelukentällä tahi oikeudellisessa kaksintaistelussa tehtäisiin, ja millaisia aseita käytettäisiin, vaikka se on turnajaisissa kiellettyä.

Jalkaturnajaiset

Kaksinkamppailut käydään puunuijat aseena aikaisemmin esitettyjen haasteiden ja sääntöjen mukaisesti. Ainakin haastettujen ja haastajien naisseuralaisten olisi syytä olla paikalla, mutta muitakin rouvia ja neitoja tarvitaan tuomareiksi. Heraldi selostaa kamppailut naisväelle ja yleisölle. “Kunnian ritari” ohjeistaa tuomareina toimivia ja voi määrätä ottelun keskeytettäväksi. Pari nihtiä sauvojen kanssa voivat puuttua otteluun, mikäli “Kunnian ritari” niin määrää. Elinikäinen häpeä lankeaa sille, joka ei lopeta ottelemista, kun Kunnian ritari niin määrää ja sauvat tulevat taistelijoiden väliin. Kukin rouva tahi neito palkitsee voitokkaan esitaistelijansa, kuten itse parhaaksi näkee ja hyvän ritarillisen tavan mukaan. Kukin rouva tai neito lohduttaa hävinnyttä esitaistelijaansa, kuten itse parhaaksi näkee hyvän ritarillisen tavan mukaan.

Piiritysnäytös

Ensin esitellään linnoitusta puolustaville rouville ja neidoille sekä yleisölle piiritysvälineet, kuten tykit, katapultti, käsipyssyt, jouset, paviisit ja muut. Joukko nuorempia soineja ja nihtejä pyrkii valtaamaan Rakkauden linnoituksen tykein ja muun järeän aseistuksen avulla. Ampumisen ajaksi rouvat ja neidot suojautuvat pois ampumislinjalta. Jotkut nuoret soinit ja nihdit jopa kiipeävät muureille tikapuilla, mutta koska heillä ei ole suosijoita linnakkeessa, torjuvat rouvat ja neidot tämän hyökkäyksen kukkasilla heitellen. Hyökkääjät saavat myös portin murrettua, mutta jälleen naisväki torjuu heidät kukkasilla. Nuorukaiset ja nihdit antautuvat ja lupaavat puolustaa linnaketta.

Rakkauden linnoituksen valtaus

Ritarit ja näiden veroiset soinit järjestäytyvät kentän toisessa päässä, josta käsin he aloittavat hyökkäyksensä nuolisateessa. Linnan nuoret puolustajat suorittavat ulosryntäyksen ja käydään taistelu, jonka valtaajat voittavat. Tämän jälkeen valloittajat itse antautuvat Rakkauden linnakkeen rouville ja neidoille ja nämä vastaavasti johtavat sankarinsa takaisin leiriin suuren pyöreän pöydän ääreen, jossa juodaan malja menneiden aikojen sankareille ja neidoille.

Juhlat pyöreässä pöydässä

Kaikki turnajaisiin osallistuneet ja muutkin keskiaikaleirissä asuvat juhlivat yhdessä pyöreässä pöydässä, joka kootaan eri leirien omista pöydistä mieluiten keskelle leirialuetta. Monet varmasti haluavat vaihtaa pois sotisopansa ja osallistuvat ensin ruoan valmistukseen ja kattamiseen. 24.00 juhlat jatkuvat niille erikseen osoitetussa paikassa.